maandag 19 januari 2015

Ilse DeLange wint bierdouche en Popprijs 2014 op Noorderslag 2015

 
Ilse DeLange wint bierdouche en Popprijs 2014 op Noorderslag 2015

The Common Linnets zijn de winnaars van de Popprijs 2014. Ilse DeLange is blij en nam de bierdouche die traditioneel hoort bij het winnen van de prijs op de koop toe.

Het is de eerste keer dat een Songfestivalact sinds de invoering van de Popprijs in 1986 er met de titel vandoor gaat. En ook nog eens met muziek die niet alleen in Nederland hoge ogen gooide maar zo'n beetje heel Europa veroverde. Ilse, drijfnat van het bier, mag trots zijn. Naast de bierdouche kregen de zangeres en haar band ook een cheque van 10.000 euro mee.

Hakjes in een plas bier
Ilse bedankte emotioneel het publiek. "Deze erkenning betekent zoveel voor mij." Vlak daarvoor had presentator Giel Beelen de Twentse countryzangeres en haar band aangekondigd als 'een groep waar Nederland een jaar geleden nog niet eens van had gehoord'. Daarop barstte het publiek uit in gejuich, maar was er ook hier en daar wat boe-geroep te horen.

The Common Linnets traden na de bekendmaking op in de stampvolle Oosterpoort in Groningen. Ilse DeLange stond, drijfnat van het bier, met haar hakjes in een enorme plas. Een aantal keer ging ze in haar enthousiasme bijna onderuit.

Ilse vormde vorig jaar eerst samen met Waylon The Common Linnets. Ze eindigden als twee op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Daarna nam Waylon afscheid van de groep, de twee waren inmiddels gebrouilleerd, en werkte Ilse in een nieuwe samenstelling verder aan de internationale carrière van The Common Linnets.

"Dit is zo'n erkenning voor wat we het afgelopen jaar hebben gedaan", herhaalt ze ook nog eens voor de camera van RTL Boulevard. Ilse en haar mannen gaan nu een nieuw album maken. "We gaan weer schrijven en we gaan naar Duitsland en daar heb ik zoveel zin in", aldus een blije Ilse.

'Schaf bierdouche af'

Niet iedereen was trouwens blij met die bierdouche. Traditie of niet, het gooien van bekers bier richting het podium heeft zulke vormen aangenomen dat de organisatie inmiddels vreest voor de apparatuur. En hun presentatoren. Toen Giel Beelen het podium opkwam om de winnaar bekend te maken, kreeg hij meteen de volle laag en daar was hij niet blij mee. Vooraf had hij het publiek nog zo gevraagd voor één keer niet met bier te gooien. Hij laat aan RTL Boulevard weten dat het wat hem betreft mag worden afgeschaft.

De Popprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens Noorderslag aan de Nederlandse artiest of band die in het voorgaande jaar veel heeft betekend voor de Nederlandse Popmuziek. Dit jaar was de 29ste keer. Vorige winnaars zijn onder anderen Caro Emerald, Racoon, The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig.

Heel even zien we een glimp van het prachtig klassiek opgestoken haar van Ilse DeLange, en dan vangt ze hem: vol in het gezicht. Nog geen minuut nadat Giel Beelen een dringende oproep gedaan heeft die vermaledijde, respectloze traditie af te schaffen (hij meende het zo erg dat hij zwarte piet er bij sleept), neemt de zangeres een volle duik in de meest eervolle doop die een Nederlandse muzikant kan krijgen. Nog een halve liter klettert op haar prachtige zwarte jurkje. "Oh, wat is die douche heerlijk!" Ilse DeLange was nog nooit zo sexy.

The Common Linnets, een groep met de Nederlandse zangeres Ilse DeLange, heeft dit weekend de Popprijs 2014 gewonnen, de belangrijkste Nederlandse muziekprijs. DeLange nam naast de prijs ook de traditionele bierdouche in ontvangst. Vorig jaar bereikten The Common Linnets de tweede plaats op het Eurovisie Songfestival met het liedje Calm after the storm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten